Projednávat a schvalovat obě vyhlášky by zastupitelé měli v listopadu.

Zákazy jsou završením mnoha problémů s bezdomovci a žebráky, na které si stěžují i obyvatelé Jihlavy. Jako příklad lze uvést případ agresivní žebračky, která se pohybovala kolem zdravotnických areálů a často šla tak daleko, že lidem sama z peněženky sebrala peníze.

Magistrát avizuje, že schválení vyhlášek ještě ale není hotovou věcí. „Rozhodnutí zastupitelstva nelze předjímat. Může odložit schvalování a požadovat úpravu vyhlášek, nebo je zamítnout s tím, že je město nepotřebuje," uvedl mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis. Vyhlášky jsou ale už prakticky hotové, čeká se jen na jejich schválení.

„Jsou připravené, ale musí se projít, zda ve všem korespondují se zákony. To má na starosti právní oddělení magistrátu. Poté je musí schválit Ministerstvo vnitra," uvedl Jan Frenc, ředitel městské policie, která na vyhláškách spolupracovala. Až poté budou vyhlášky předloženy zastupitelstvu.

V srpnu se například vášnivá debata o situaci s opilými bezdomovci a jejich vysedávání na lavičkách na Masarykově náměstí rozhořela i na sociální síti Facebook. „Náměstí je poslední dobou plné bezdomovců, žebráků a dalších pochybných existenci," připsal v diskusi Martin Prokop. „Nejen náměstí, ale i Březinky. Na lavičky si sednout nemůžete, to by se člověk bál, že by něco chytil," dodala Dana Arpasová. Pokud vyhlášky projdou, policie bude moci popíjející bezdomovce z daných míst vykázat.

Projednávané vyhlášky mají platit pouze pro vymezené lokality. „Nelze je aplikovat na celé území města. Zákazy se budou týkat městské památkové rezervace, okolí škol, dětských hřišť a parků," uvedl Frenc.

Při nedodržování vyhlášek by pachatel mohl dostat od městské policie pokutu až jeden tisíc korun. Zákaz žebrání nezahrnuje hraní na ulici.

Vyhláškami se město zabývá již delší dobu. Utvořila je pracovní skupina prevence kriminality ve spolupráci s policií. „Vyhlášky jsme připravovali zhruba tři měsíce. Není ale tak těžké novou vyhlášku vytvořit, jako se na ní dohodnout," podotkl náměstek jihlavského primátora Jaromír Kalina (KDU-ČSL).