Zákon zpřísňuje technické požadavky a označuje záchytky jako zdravotnická zařízení. Stanici nyní provozuje firma Služby města Jihlavy (SMJ), ta ale k poslednímu říjnu smlouvu vedení kraje vypověděla. „Změna vyhlášky situaci zkomplikovala tak, že i pro SMJ to bylo těžko řešitelné,“ podotkl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Na nové zákonné požadavky upozornil také náměstek primátora Jaromír Kalina. „U každého příjmu a propuštění musí být kvalifikovaný lékař, který klienty prohlédne. Kvůli tomu se zvedají provozní náklady,“ poznamenal Kalina. Všechna pravidla by ale měla splňovat nová budova, která bude stát v areálu jihlavské nemocnice vedle bočního vjezdu směrem k židovskému hřbitovu. Cena činí necelých osmnáct milionů korun. „Půjde o montovanou stavbu, i proto, aby záchytka v provizorních podmínkách zdravotního ústavu zůstala co nejkratší dobu,“ informoval náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný.

Takto vypadá vila po celkové rekonstrukci.
Stavbou roku Kraje Vysočina je jihlavská vila

Od listopadu bude ve zdravotním ústavu záchytku provozovat jihlavská nemocnice, stejně jako poté v novém objektu. „Umístění u nemocnice v podstatě zajišťuje, pokud bude třeba, nepřetržitou zdravotnickou službu,“ vyzdvihl Běhounek. Vedení kraje předpokládá, že náklady na chod budou podobné, jako tomu bylo doposud. „SMJ ročně vymohly na místě asi třetinu poplatků, což v součtu bylo asi milion korun ročně. Uvidíme, jak se bude dařit vybírat i nadále,“ doplnil Novotný.

Nová vyhláška mění personální obsazení či například velikost místností a jejich vybavení. „Vše musí být kvůli případnému ničení oplechováno,“ uvedl příklad Novotný a poukázal na to, že krajská záchytka, která pojme více než tisíc lidí za rok, také částečně brání přílišnému zatěžování urgentních příjmů v nemocnicích. Stanice ale má podle Kaliny také svou stinnou stránku. „Z různých koutů kraje se do Jihlavy sváží také bezdomovci, kteří po propuštění většinou zůstávají ve městě,“ poznamenal náměstek primátora.