„Jedná se o dopravní značení, a to se řídí zákonem, podle kterého na takové značce žádná taková přidaná cedulka nesmí být," řekl ředitel KSÚSV Jan Míka.

Obce si mohou cedulky k silnici umístit, podle zákona však ne na dopravní značení, ale na svůj majetek. „Ať si na svůj pozemek umístí vlastní štangli a dají si tu cedulku na ni. To jim nikdo nezakazuje," poznamenal Míka.

Dle jeho vyjádření jde především o to, že přidané cedulky na dopravním značení odvádí pozornost řidičů. „Dopravní značka musí plnit svou fuknci. Proč by řidič měl číst, že je někde zakázaný podomní prodej nebo že se v té obci prodávají dobré buchty a pečou dobré buřty. Co ten řidič potom má číst dříve? Chceme jen, aby nic neodvádělo jeho pozornost od řízení. Stejně tak to bylo i s reklamami rádií, která musela své tabulky s frekvencemi také přendat na vlastní sloupky," vzpomněl Míka.

KSÚSV proto upozornilo obce na Jihlavsku, kterých se problém týká, aby cedulky z dopravního značení sundaly a pověsily si je případně na svůj majetek, což jsou například sloupy veřejného osvětlení. Zdá se však, že obce příliš pružně nereagují a vyčkávají, jak se situace vyvine. Stonařov odpověděl na výzvu po svém. „Dostali jsme upozornění od KSÚSV, ať tabulku odstraníme, ale pokud máme sundat tuto ceduli, tak žádáme, aby oni zase sundali jejich značky z našich sloupů veřejného osvětlení," vyjádřil se starosta Stonařova František Plavec. Přestože ve Stonařově upozornění obdrželi už před čtrnácti dny, cedule zakazující podomní prodej na značce – Stonařov – visí stále.

Cedulku umístěnou na dopravní značce neodstranili zatím ani v Pavlově. „Víme, že nejsme v právu. Cedule není schválena pro provoz na komunikacích a na dopravní značce být umístěna nesmí. Doteď to však fungovalo jakousi tichou dohodou. Nyní jsme ale byli telefonicky upozorněni na to, že upozornění na zákaz podomního prodeje musíme sundat," zmínil starosta Pavlova František Popelář.

Dle jeho názoru je zákaz trochu nesmyslný. Pokud obec ceduli sundá, bude ji chtít umístnit o něco dál na svůj vlastní sloupek. U cesty tedy stejně zůstane a obcím se celá věc akorát prodraží.

„Umístění jedné takové cedule vyjde minimálně na dva tisíce korun a ještě se to bude prodlužovat, protože legislativně je to náročné. Musí se ohledně toho vyřídit dost papírů," poznamenal Popelář.

Podobný problém řešila před nedávnem i Polná, která na dopravní značky v blízkosti rybníka Peklo umístila žluté informační tabulky upozorňující na kachny pohybující se po silnici a často končící pod koly aut. Kvůli negativním reakcím ale poté Polenští informační cedulky s kachnami převěsili na sloupy veřejného osvětlení.

Například v Třešti, kde je podomní prodej zakázán, mít problém nebudou. Tam si cedule umístili na vlastní poutače.

Ivana Holzbauerová