Provozovatelé mají šanci požádat o zařazení na seznam do konce tohoto roku. „Úprava tržního řádu je reakcí na zvýšené množství stížností občanů na rušení nočního klidu z provozu restauračních zahrádek, zejména po nabytí účinnosti protikuřáckého zákona,“ vysvětlil úpravu vedoucí obecního živnostenského úřadu Jan Kubišta.

Ilustrační fotografie.
Soud: Napadení strážníků je trestný čin

Zahrádky totiž kvůli zákazu zaplnili kuřáci, a to způsobilo zejména v nočních hodinách obtěžování jihlavských obyvatel hlukem. Novinka má nyní usnadnit práci městské policii. „Pro obyvatele, respektive městskou policii, to bude nástroj, kterým bude možné proti hluku, a případně zápachu ze zahrádek zakročit,“ dodal Kubišta.

Provozovatelé, kteří budou chtít provozovat zahrádku i po večerní desáté hodině, musí do konce roku podat radnici žádost o její zařazení do přílohy tržního řádu. Žádosti posoudí pracovní skupina, která bude brát ohled i na stížnosti v letošním roce.

„Vyjmenované zahrádky bude možné provozovat například v pátek a sobotu do půlnoci a v ostatní dny do jedenácti hodin,“ uvedl příklad Jan Kubišta. Pokud by však provoz některé ze zahrádek obyvatele rušil, mohlo by nastat také odstranění z tržního řádu.

Formulář je možné vyzvednout na živnostenském úřadu či na internetových stránkách Magistrátu města Jihlavy.