Vysoká škola polytechnická (VŠP) v Jihlavě nabízí pro nadcházející akademický rok svým studentům k ubytování na koleji v Brtnické ulici celkem 112 míst. Je to stejný počet jako loni.

Zájem studentů o koleje v současnosti převyšuje nabídku, neuspokojených požadavků je kolem patnácti procent. Ceny bydlení na kolejích jsou srovnatelné s nájmy v privátech.

Druhá vysoká škola na Vysočině soukromá Západomoravská vysoká škola v Třebíči koleje nemá. „Během semestru se místa na kolejích uvolňují. Někteří studenti dávají přednost bydlení v privátech, které jsou blíže škole, či nabízejí kvalitativně lepší podmínky," uvedla z kanceláře rektora Hana Pospíchalová. V Jihlavě je podle ní dlouhodobě dostatečná nabídka ubytování v soukromí, která poptávku studentů plně pokrývá.

Studenti platí za ubytování na kolejích měsíčně 2 200 korun za lůžko ve dvou nebo třílůžkovém pokoji. „Ceny ubytování na kolejích jsou srovnatelné s nabídkou na trhu," tvrdí Pospíchalová. Vysokoškoláci s bydlištěm mimo okres Jihlava mají nárok na ubytovací stipendium, příspěvek v aktuální výši 600 korun měsíčně mohou použít k placení jak kolejí, tak i podnájmu.

VŠP byla zřízena v roce 2004 a je jedinou veřejnou neuniverzitní vysokou školou se sídlem v Kraji Vysočina. Poskytuje vzdělání v pěti studijních programech a v nich v sedmi bakalářských tříletých studijních oborech, a to finance a řízení, cestovní ruch, počítačové systémy, aplikovaná informatika, porodní asistentka, všeobecná sestra a zdravotně-sociální pracovník. Ve škole studuje téměř tři tisíce studentů.

Soukromá Západomoravská vysoká škola v Třebíči, kde se vzdělává necelých sedm desítek studentů, vysokoškolské koleje nemá.

Studenti mohou využít ubytování v jednom z tamních hotelů, s nímž má škola smlouvu. V tomto akademickém roce zaplatí měsíčně 2 600 korun, o dvě stě korun víc než v minulém. „Této možnosti využívají pouze dva studenti," řekla Helena Nováková ze sekretariátu školy.

JAROSLAV BUČEK (ČTK)