Už několikrát se na akci potvrdilo, že preventivní prohlídky mají smysl a mohou zachránit život. „Touto akcí chceme upozornit na důležitost prevence a odpovědnost každého z nás za své zdraví. Chodit k lékaři na preventivní prohlídky rozhodně není zbytečné, a to by si lidé měli uvědomit,“ říká náměstkyně ošetřovatelské péče jihlavské nemocnice Jarmila Cmuntová.

V modré chodbě, spojující interní a diagnostický pavilon nemocnice, budou mezi devátou a čtrnáctou hodinou připraveni zdravotničtí pracovníci. Kuřákům se bude měřit oxid uhličitý v plicích a nabídnuta jim bude pomoc Poradny pro odvykání kouření. Epidemiologická sestra ukáže, jak si správně umýt a vydezinfikovat ruce. Měřit se bude také hodnota glykémie. Nutriční terapeuti poradí ohledně výživy, zástupci Státního zdravotního ústavu určí zájemcům výši cholesterolu.

Ilustrační foto
Lidé budou pozorovat zajímavý úkaz na obloze. Merkur přejde přes Slunce

Na místě bude také VZP informovat o preventivních programech. Mamografické vyšetření bude přístupné bez žádanky. Pracovníci z Centra pro zdravotně postižené Kraje Vysočina poradí s výběrem kompenzačních pomůcek pro vás i blízké. Poradíme s očkováním proti klíšťové encefalitidě, novinkou je poradenství Revma ligy. Vše je zdarma.