„Nedávno za mnou jeden občan přišel s tím, že vykázal jehovistu a odkázal se na naši vyhlášku o zákazu podomního prodeje. A ptal se, jak to tedy je," připustil starosta Stonařova František Plavec. Podle něj jde o složitější záležitost. Pokud totiž tito lidé pouze nabízí duchovní službu a neobchodují u toho, tak je všechno v pořádku.

„Ve chvíli, kdy ovšem někdo takový začne nabízet například knihy na prodej, tak to už je zakázané," popsal Plavec s tím, že se šiřitelé víry v městysi čas od času objeví.

Většinou si s nimi ovšem lidé poradit umí. Podobně jako například v Kozlově, kde mají obchodování na ulici rovněž zakázáno. „Lidé se s nimi umí vypořádat. Nikdo si proto na ně stěžovat nechodí," uvedla starostka Kozlova Milada Jiráčková.

Odlišné zákony

Obcí na Jihlavsku, kde tuto vyhlášku proti podomním prodejcům mají, v posledních letech přibývá. Ty jsou ovšem založené na živnostenském zákonu, který obcím umožňuje regulovat živnostenskou činnost v rámci obce. Náboženská činnost vykonávaná na veřejnosti nebo dům od domu se odvíjí od zákona o církvích a náboženských společnostech, který nedává obcím zmocnění tuto činnost jakkoli regulovat.

„Vyjadřovat své náboženské přesvědčení na veřejnosti, ať už sami, nebo spolu s jinými, je základním lidským právem garantovaným ústavou České republiky a mezinárodními úmluvami, ke kterým se Česká republika zavázala," uvedl mluvčí náboženské společnosti Svědkové Jehovovi Luděk Langer.

Přesto podle Langera společnost loni zaznamenala dvaačtyřicet případů, kdy členové zastupitelstva obce nebo městská policie vykázali příslušníky církve z obce s tím, že se jedná o porušení vyhlášky zakazující podomní prodej.

Tržní řád, který zakazuje obchodování na ulici, mají také v Jihlavě. Ředitel městské policie Jan Frenc se ovšem zatím nesetkal s tím, že by lidé v krajském městě volali kvůli těm, kteří chtějí šířit svou víru. „Nevzpomínám si, že by lidé volali kvůli Svědkům Jehovovým, většina volání je kvůli prodejcům energií a plynů," uvedl Frenc. Prodejci těchto komodit jsou pro starší lidi největším problémem.