Jde o místa, která byla svědkem formování české státnosti, kde se přepisovaly náboženské dějiny a která dodnes budí tichou úctu.

Přesně tak představuje kaple po České republice nový nový dokumentární cyklus České televize s názvem Kaple – duše rodů.

Jde o pětidílnou sérii, která běží od 3. července 
na ČT 2, dokument režíruje Michaela Rozbrojová. 
Do dokumentu se dostala také kaple v Telči. Premiéra tohoto dokumentu z Telče byla odvysílaná včera, ale zájemci tento díl naleznou také přímo na internetových stránkách dokumentu.

Dokument má celkem pět dílů. Ten telčský byl druhý 
v pořadí. Pětici hradů 
a zámků zvolili tvůrci tak, aby diváky postupně provedli všemi dějinnými 
a uměleckými érami českého území. Dobu temného středověku například zastupuje kaple Korunování Panny Marie na Křivoklátě, jejíž genius loci oslovil snad všechny české panovníky.

„Chtěli jsme především ukázat místa, kde čerpali duchovní sílu tehdejší šlechtici a panovníci, a nechat ožít důležité dějinné 
i náboženské okamžiky, které ovlivnily české dějiny, tedy i nás samotné," vysvětlil kreativní producent Patrick Diviš. „Během natáčení se nám podařilo odhalit i několik zajímavostí, 
o kterých jsme na začátku neměli tušení. Třeba, že měl Karel IV. nemanželského syna," dodala režisérka Michaela Rozbrojová.

Sídlo českých králů vystřídala renesanční Telč, tuto neděli přijdou na řadu barokní Valtice, poté kaple svatého Huberta na Konopišti, která je neodmyslitelně spjatá s následníkem rakousko-uherského trůnu Františkem Ferdinandem d´Este, nebo zámek v Náměšti nad Oslavou, jehož zdi poskytly před bitvou na Bílé hoře útočiště mnoha protestantským skupinám.