Mnozí studenti, kteří maturovali v září, nemohou letos jít na vysokou školu, na kterou chtěli. Co mají dělat s časem, který jim zbývá do dalších přijímaček? Jak mohou zajistit svou budoucnost, když mnozí ještě neví, zda ve zkoušce dospělosti na podzim uspěli?

Spousta z nich volí jako řešení jazykovou školu. „Téměř polovina studentů, kteří k nám letos nastoupili, jsou zářijoví maturanti," potvrdila Dagmar Šimková, ředitelka Jazykové školy Jana Amose Komenského v Jihlavě.

Tito studenti nastoupili do takzvaného pomaturitního studia a na tom, zda udělají maturitu, závisí, jestli budou moci užívat status studenta. Na ten mají právo jen čerství maturanti. Ostatní sice do pomaturitního studia nastoupit mohou, ale již nemohou těžit ze studentských výhod.

Zatímco loni se mnohým zájemcům o studium v jazykové škole udělat opravné maturity na podzim nepodařilo, letos se podle slov Dagmar Šimkové zdá, že bilance bude lepší. Někteří studenti však ještě čekají na výsledky.

Zájem o studium na jazykové škole vzrůstá, a to i přesto, že je toto studium placené – na výše zmíněné jazykové škole přijde na dvacet čtyři tisíc za rok.

Zřejmě na tomto zájmu má svůj podíl i rostoucí počet těch, kteří neuspěli u maturity na jaře. „Již minulý rok jsme otevřeli o třídu navíc, letos to bude ještě o jednu více," sdělila Šimková. Letos otevřeli jednu třídu pomaturitního studia němčiny a zájemci o angličtinu už zaplní třídy tři. V každé skupině je třináct až čtrnáct studentů.

Jazykovou školu navštěvuje také Monika Nápravníková z Jihlavy, která dočasně skončila se studiem na vysoké škole. Chtěla by se příští rok pokusit dostat na jiný obor a mezitím se rozhodla pro studium jazyků. Myslí si, že jazyková škola jí pomůže zlepšit její angličtinu. „Věřím, že mi jazykový kurz pomůže také při dalším studiu na vysoké škole, a certifikát, který zde můžu získat, bude rozhodně velkým plus, až se budu ucházet o zaměstnání," vysvětlila své pohnutky ke studiu Monika Nápravníková.

Přestože studenti, kteří maturovali v září, zájem o studium na jazykových školách jeví, jazyková škola Polyglot v Jihlavě se letos rozhodla pomaturitní studium neotevřít. „Loni jsme ho otevírali, ale letos jsme zájemce o tento typ studia posílali jinam," uvedla Eva Tomanová, ředitelka jazykové školy.

Školy zaměřené na výuku jazyka však rozhodně neslouží jen čerstvým maturantům. Nabízejí také různé firemní kurzy, odpolední jazykové kurzy pro veřejnost či výuku jazyka pro děti. Na tyto kurzy mají zájemci možnost přihlásit se na obou zmíněných jazykových školách až do poloviny října.

Na jazykové škole Jana Amose Komenského zaznamenali také zájem o kurzy bussines angličtiny či technického jazyka. Zvýšila se rovněž poptávka po studiu italštiny a ruštiny, které otevírají v několika úrovních. „Letos jsme nově nabízeli také kurzy slovinštiny a chorvatštiny. Zatím čekáme, jaký o ně bude zájem," uvedla Šimková.

BLANKA FIŠAROVÁ