Úředníky na finančních úřadech čeká nejpernější období roku. Také letošní březen je obdobím pro podání daňového přiznání podnikatelů a nemalá skupina poplatníků znovu odkládala nepříjemnou povinnost na poslední chvíli.

Finanční úřady se i letos na nápor u přepážek na konce března připravily. Definitivně úředníci složky s daňovými přiznáními s označením „daň z příjmu fyzických osob" zavřou 1. dubna, který je posledním dnem pro jejich podání.

A podle zkušeností z minula se rozhodně na finančních úřadech neobávají, že by na klienty s čerstvě vyplněným daňovým přiznáním čekali příští úterý zbytečně. „Předpokládáme, že mnoho poplatníků této možnosti využije," poznamenal k významu letošního prvního dubna Josef Tomek, mluvčí Finančního úřadu pro Kraj Vysočina, jak se celý úřad se sítí poboček po celém kraji oficiálně jmenuje.

Na Jihlavsku úředníci počítají, že celkem přijmou ke zpracování na 24 tisíc daňových přiznání od takzvaných fyzických osob. Většina poplatníků už sice vyplněné a podepsané formuláře odevzdala, dost jich teprve přijde. „Tradičně je zhruba 40 procent daňových přiznání předloženo v posledním týdnu a také letošní statistiky tomuto trendu nasvědčují," potvrdil Tomek.

Podle něho drtivá většina zbývajících poplatníků ještě v nadcházejících dnech přijde. A někteří zvolí elektronickou cestu doručení formuláře, přestože i na Jihlavsku přetrvává zvyk přinést daňové přiznání vytištěné na poctivém papíru.

Finanční správa může pak podle příslušného zákona hříšníky pokutovat, ze zkušeností vyplývá, že se nejedná o masivně používaný nástroj. „K uplatnění povinnosti dle uvedeného zákona dochází zcela výjimečně jedná se o počty v řádu desetin procenta," poukázal na praktické zkušenosti Tomek.

Jako zkušený úředník je totiž přesvědčen, že poplatníci ve zbývajících dnech dorazí. „Všechna pracoviště Finanční správy České republiky mají otevřeno v termínu od 24. března do 1. dubna ve všech pracovních dnech vždy do osmnácti hodin. V Jihlavě je územní pracoviště Finančního úřadu pro Kraj Vysočina dostupné i v sobotu 29. března, a to v době od 8.00 do 12.00 hodin," zopakoval Tomek důležité údaje.

Daňové přiznání je možno na Jihlavsku podat na pracovištích v Jihlavě a v Telči. V pátek, v pondělí a v úterý budou otevřena také výjezdní pracoviště v Polné a v Třešti.