Zastupitelstvo města Jihlavy v úterý odsouhlasilo milion korun na výstavbu dvou kabin v prostorách jihlavského Horáckého zimního stadionu. Ještě předtím se však kolem kabin vedla bouřlivá debata.

Podle zastupitele Martina Málka (ODS) měly kabiny stát na malém zimáčku v Tyršově ulici, který se otevíral letos v březnu. „Musím si sypat popel na halvu, nicméně nechápu, jak můžeme postavit malý zimní stadion za 215 milionů a neudělat tam šatnu pro hokejisty," řekl na zastupitelstvu Málek. Podle něj jsou amatérští hokejisté, kteří chodí na zimáček bruslit, zděšeni z toho, že musejí čekat, až se uvolní šatna pro veřejnost. „Nerozumím tomu, že když to stojí takové peníze, tak se zapomene na takovou důležitou věc, jako jsou šatny pro hokejisty. Ruku pro to zvednu, když to bude pro amatéry, ale těžko se mi to dělá," dodal Málek.

Podle vedoucího odboru správy realit jihlavského magistrátu Jiřího Benáčka kabiny na zimáčku nemohly být, protože v rámci projektu se mělo město rozhodnout, že pokud tady udělá kabiny pro hokejisty, nedostane na zimáček dotaci. Pokud zde ale postaví převlékárnu pro lidi, dotaci získá. „Takhle do toho město šlo, je zbytečné dnes plakat nad tím, že zimáček je bez kabin," řekl Benáček.

Primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal (ODS) na zastupitelstvu uvedl, že nové šatny by měly stát za pár let v nové víceúčelové hale, která by měla vzniknout přestavbou stávajícího zimního stadionu. To by tedy znamenalo, že milionová investice do nových kabin by za pár let přišla vniveč. Proti tomu se obořili někteří zastupitelé.

„Bohužel je to tak, ale na Horáckém zimním stadionu jsme nechali například vyměnit celou prosklenou jižní stěnu za 3,5 milionu korun. Při přestavbě bude stěna také zlikvidovaná, stejně tak třeba mantinely nebo sedačky, stadion pamatuje více jak 40 let a neodpovídá požadavkům," vyjádřil se Vymazal s tím, že víceúčelovou halu chce v Jihlavě proto, aby dostaly prostor i jiné sporty než hokej. „Mohly by zde být zápasy třeba v basketbalu nebo volejbalu nebo špičkové tenisové utkání, vzhledem k poloze Jihlavy je tady zájem. Věřím, že přestavba začne za tři roky," dodal primátor.

Pro výstavbu nových kabin na stadionu nakonec zvedlo ruku šestadvacet zastupitelů.