Diskuzi rozvířil Vít Kaňkovský (KDU-ČSL). Uvedl, že vzhledem k navýšení platů v sociálních službách nebudou finance alokované ze státní kasy dostatečné. „Víme, že Kraji Vysočina připadlo 53 milionů korun, ale přesto je zřejmé, že bude chybět dalších zhruba 57 milionů k tomu, aby sociální služby mohly bez větších problémů fungovat až do konce roku,“ uvedl s tím, že je třeba tuto částku dofinancovat z krajského rozpočtu. V minulých letech se na závěr roku také doplácelo, avšak jen v řádech stovek tisíc. Už nyní je nereálné, aby to letos bylo obdobné.

Proti Kaňkovskému vystoupili někteří zastupitelé, v mnoha případech si nebrali servítky. „Myslím, že do budoucna bude nutné, aby se církve, které dostaly restituce, podílely na dofinancování sociálních služeb,“ vzkázal mu komunistický zastupitel Milan Plodík. Spolustraníci se naopak Kaňkovského zastávali. „Musím připomenout, že skutečně proběhla revize finančních potřeb sociálních služeb a deficit je podložen průzkumem,“ podotkl Miroslav Houška.

Řídili provoz. Téměř třicítka studentů prvního ročníku z jihlavské policejní školy si v rámci školního vzdělávacího programu prakticky zkusila řízení křižovatky.Mezi Fritzovou ulicí a třídou Legionářů ve středu dopoledne všichni obstáli, na řidičích však
OBRAZEM: Studenti policejní školy nahradili semafor

Své příspěvkové organizace má Kraj Vysočina pod kontrolou. Poněkud problematické jsou však neziskové organizace nezřizované krajem, kde hejtmanství není schopné dohlédnout na hospodaření. Zároveň jejich ředitelé nechtějí oficiální cestou přiznat, o kolik vzrostly mzdy, tyto informace podávají pouze neformálně při osobních návštěvách.

Náměstek hejtmana pro ekonomiku Martin Kukla (ANO) pak informace o financování uvedl na pravou míru. „Sociální služby mimo příspěvkových organizací požadují 47,2 milionů, my mezi ně rozpouštíme 27,6 milionů - 17,6 z Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) a 10 milionů z rozpočtu kraje,“ řekl a dodal: „Říkáte rozdělte aspoň půlku, ale my jim dáváme více než padesát procent.“

Radovan Necid.
Radovan Necid skončil v zastupitelstvu

Vzhledem k diskuzi vydalo následně hejtmanství tiskovou zprávu, podle které je v letošním roce pro zajištění sociálních služeb na Vysočině celkem připraveno 994,1 milionu korun. Z toho je 854,6 milionů z MPSV, 138,5 milionu od Kraje Vysočina. Je to o 436 miliónů více než tomu bylo v roce 2015. „Poskytovatelé sociálních služeb v Kraji Vysočina avizují do konce roku celkem 57 miliónů korun nekrytých nákladů. Jedná se o propočty k polovině roku 2019, které obvykle v čase klesají. S ohledem na aktuálně rozdělené prostředky nejsou sociální služby v Kraji Vysočina ohroženy,“ ujistila mluvčí Jitka Svatošová.