„Vystaveny budou nejcennější předměty ze zámeckých depozitářů a součástí prezentace bude také interiér restaurované zámecké kaple s hrobkou Zachariáše z Hradce a jeho manželky Kateřiny z Valdštejna," uvedl ředitel ÚPS Petr Pavelec.

MVJ proto hledá vhodný prostor, kam expozice přemístit. „Určitě budeme chtít, aby muzeum zůstalo v Telči. Nedokážu si představit město zapsané mezi památky UNESCO bez muzea," řekl ředitel MVJ Karel Malý. V nejbližších dnech se proto má sejít se zástupci města Telče a Muzejním spolkem Telče, aby prodebatovali případné varianty. „Vyjádření jsme dostali minulý týden, takže budoucí prostory ještě nevíme," dodala Ludmila Moržolová z MVJ.

Jedním z úskalí přesunu MVJ bude rozebrání a opětovná instalace pohyblivého ručně dělaného betlému se stovkou figurek, na který se přes Vánoce přijdou podívat stovky lidí. Tři roky trvalo třebechovickému restaurátorovi Kamilu Andresovi, než dal betlém dohromady a uvedl jej do pohybu. Muzeum by ho tedy zřejmě znovu požádalo o pomoc.

Vznik zámeckého muzea je spjat s celkovou revitalizací zámku v Telči, na kterou ÚPS požádá o dotaci od Unie.

MVJ by mělo v zámku přečkat ještě sezonu roku 2018 nebo její podstatnou část. "Současná expozice Muzea vysočiny plní velmi dobře funkci městského a regionálního muzea, nemá ale přímý vztah k hodnotám, pro které byl zámek společně s městem zapsán na seznam památek světového dědictví," zmínil Pavelec.

Pokud by zámek dotaci nezískal, je možné, že k vystěhování MVJ by došlo později. Expozice MVJ je zaměřena na historii Telče.

IVANA HOLZBAUEROVÁ