Třicetiletá Olga Joklová celý život statečně vzdorovala nemoci motýlích křídel. I přes své těžké onemocnění pomáhala druhým lidem a více než jedenáct let spolupracovala s charitativní organizací Debra ČR. Smutnou zprávu potvrdila ředitelka organizace Debra ČR, která pomáhá lidem s tímto onemocněním.

„Zpráva je to pro nás velmi bolestivá, na druhou stranu se Olinka konečně přestala trápit, jakkoli byla nesmírně statečná. Smekám také před její maminkou, která o ni pečovala dnem i nocí ze všech sil. Olinka odešla v klidu v náručí maminky ve spánku. Pro Olgu byla osvěta, co se týče nemoci motýlích křídel a pomoci stejně nemocným, celoživotní cíl. Otevírala nám všem nejen oči i srdce, protože žila opravdu naplno a pomáhala nejen sobě, ale i ostatním," uvedla Alice Brychtová, ředitelka organizace Debra ČR.

Právě proto, že Olga pomáhala i ostatním pacientům, kterých je v České republice kolem tří stovek, dostala letos Cenu Olgy Havlové. Porota volila ze šesti kandidátů a přiklonila se právě k mladé třicetileté dívce s nemocí motýlích křídel. „Handicap je hrůza, a není to trest. Čím víc vám naloží, tím víc unesete, a můžete se mu vysmát," vzkázala lidem z vyhlášení letos v květnu Olga Joklová.

Poslední rozloučení je naplánováno na příští pondělí 24. srpna ve 13 hodin na hradě Roštejn. Na hradě Roštejn vedla maminka Olgy několik let bistro a sama Olga zde pomáhala vodit turisty.

K srdci přirostla všem, včetně kastelánky Zdeňky Vaníčkové, kterou zpráva zasáhla.

„Samozřejmě se jedná o zprávu, která nás všechny zarmoutila, jakkoli jsme všichni věděli, že přijde, protože to poslední dobou už nevypadalo úplně dobře. Olga s maminkou na Roštejně strávily pracovně třináct let. Myslím, že pro Olinku to bylo dobré životní období, kdy ještě spoustu věcí dokázala a měla velké plány. Snažila se tehdy nevnímat svoji nemoc, byla hodně mezi lidmi a pořád se seznamovala s někým novým, přičemž jsme se snažili pro ni vytvořit co nejlepší zázemí. Jsem ráda, že poslední rozloučení proběhne právě na Roštejně," říká Vaníčková.

Terezie Horváthová, Jana Kodysová