Ještě pořád starostka Vysokých Studnic Arnoštka Ženčáková v letošních komunálních volbách neuspěla. Skončila osmá, což ji zařadilo na první nepostupové místo. V obci totiž funguje sedmičlenné zastupitelstvo.

„S tím člověk musí počítat, že nebude zvolen. Já jsem už v lednu na svou funkci rezignovala, poté jsem se do funkce opět vrátila, a i kdybych byla do zastupitelstva zvolena, už bych se o místo starostky neucházela," reagovala na výsledek samotných voleb ve Vysokých Studnicích Arnoštka Ženčáková.

Starostka však z obecního úřadu zřejmě nezmizí, působí zde i jako účetní. „Doufám, že budu v práci pokračovat i s novým zastupitelstvem," dodala Ženčáková. Nyní prý bude mít více času na koníčky a aktivity, které při dvojí práci na úřadě nestíhala. „Už jsem se přihlásila na kurz angličtiny a ještě před volbami na latinsko-americké tance," prozradila Ženčáková, která působí také v místním tanečním spolku žen.

I v této aktivitě má své plány. Společně se starostkou z Bítovčic Evou Bendovou plánuje setkání tanečních kroužků z různých koutů Vysočiny. „Teď, když bude více času, tak náš plán konečně zrealizujeme," těší se na nové výzvy dosluhující starostka.

Lodní modelář

Jen o několik kilometrů blíže k Jihlavě končí ve funkci starosty Bohumil Kříž. Toho však nevyřadily z boje o křeslo hlasy voličů, ale on sám. Do letošních voleb totiž už vůbec nekandidoval. I když ho prý lidé přemlouvali. Ale přemluvit se nenechal.

„Důvod je jednoduchý, stáří. A také už chci mít svůj klid. Vždyť co bych tam dělal, jen ať kormidlo převezmou mladší," poznamenal ke svému odchodu dvaašedesátiletý starosta Velkého Beranova Bohumil Kříž, který už brzy předá žezlo někomu dalšímu.

Sám říká, že v novém zastupitelstvu vidí tak tři kandidáty, kteří by se povinností starosty mohli ujmout. Další lidé jim mohou pomoci z pozice zkušených zastupitelů. Také ve Velkém Beranově, stejně jako ve Vysokých Studnicích očekávají, že se nově zvolené zastupitelstvo sejde nejpozději první listopadový týden.

A na co se Bohumil Kříž ve své nové roli na odpočinku těší? Především na koníčky, na které v posledních letech neměl příliš čas. „Mým velkým koníčkem je stavění modelů lodí. A potom, protože žiji na venkově, tak mi spoustu času určitě zabere zahrádkaření," zamyslel se nad tím, jaké nové povinnosti, radosti a starosti ho čekají.