„Živé kino letos završí svůj první tucet, jeho program ale zdaleka nebude tuctový," říká ředitel festivalu Marek Hovorka.

První promítání z Živého kina proběhlo o uplynulém víkendu, další projekce se budou konat další víkendu až do konce týdne. Dnes se promítá na zahrádce Smíchovské restaurace na jihlavské třídě Legionárů, tedy v místě dřívějšího kina Vysočina. Návštěvníci se mohou těšit na film s názvem Pod sluncem tma.

Film pojednává o Milanovi a Tomášovi, kteří elektrifikovali část odlehlé zambijské vesnice. Po čtyřech letech se vracejí zpět a nestačí se divit. Jde o poslední snímek režiséra Martina Marečka, který získal jihlavskou cenu za nejlepší český dokument i Českého lva. Snímek s vtipem a nepředpojatostí přemýšlí o podobě evropské pomoci „chudé Africe". Projekce startuje ve 20, 30.

Během týdne všichni návštěvníci Živého kina navštíví místa, kde oni sami třeba ještě kinosály pamatují nebo i ta, kde po budovách dřívějších kin není ani stopy.

Snímek Pod sluncem tma diváci zhlédnou v bývalém kině Vysočina. Tedy původním kině Adria, které bylo otevřeno v roce 1929 a na svou dobu bylo vybaveno až nadstandardní projekční a zvukovou technikou. Sál měl dokonce ústřední topení a ventilaci.

V pátek film s názvem Pevnost diváky zavede na secesní most U Jánů za čerpací stanicí OMW. Tam dříve stálo kino Edison. Hlavní sál pojal 504 diváků, ale do kina se nechodilo jen na filmy, ale také do baru Edison, který značně zlepšoval rozpočet celého kina. Kino ukončilo provoz v roce 1946.

V neděli Živé kino promítá dva snímky, a to v místě bývalého kina Elite. První stálé jihlavské kino byste zde dnes ale hledali marně. Budova významného jihlavského architekta Arthura Corraza se nacházela od roku 1912 na dnešním Štefánikově náměstí. Promítalo se zde od roku 1912 a na první projekci byla naplněna celá kapacita kina, tedy 600 míst. V roce 1923 zde projekce skončily, budově začalo hrozit zřícení.