Jednání se konalo včera dopoledne přímo ve sklepě domu, který stojí poblíž krajského úřadu.

Problém s vodou nepotrápil lidi ze Žižkovy ulice poprvé. „Naposledy jsme ale museli ze sklepa vyčerpat na 60 kubíků vody. A to je střízlivý odhad,“ popsal Mojmír Sedláček, obyvatel domu a člen výboru bytového družstva.

V tuto chvíli stále ještě nikdo neví, odkud byla voda k domu svedená.

Mojmír Sedláček připomněl, že problém není na straně domu. Dodal, že není v silách obyvatel objektu, aby patálii předešli. „Nikdo nesmí ze svého pozemku škodit sousedovi. A tady je zatím pouze na nás odstraňovat následky škod, způsobené vodou přitékající z okolních pozemků,“ upozornil Sedláček.

Do diskuse se zapojil i František Mikeška, profesí stavební inženýr, jinak také majitel jednoho z bytů v domě.

Upozornil, že situace s množstvím přitékající vody za deště se rapidně zhoršila po demolici bývalých kasáren na sousedním pozemku kraje. Na jejich místě by mimo jiné mělo vyrůst sídlo zdravotní pojišťovny a sídlo krajské správy sociálního zabezpečení.

„Se situací v přilehlém domě se seznamujeme. Je třeba poznamenat, že veškeré pevné plochy v areálu bývalých kasáren jsou odvodněny do funkčního kanalizačního systému,“ uvedla za krajský úřad mluvčí Jitka Svatošová.

„Podle mého názoru mohlo, po zbourání objektů na vedlejším pozemku dojít ke zhoršení situace,“ reagoval František Mikeška.

„Objem vody dříve při deštích odváděly střechy do kanalizace. Nyní se tato voda vsakuje do půdy a terén má spádovost k našemu domu. Voda si pak cestu najde, vzhledem k tomu, že jsme níže než pozemek kraje, voda logicky musí odtéct z pozemku kraje přes pozemek města k nám do sklepů,“ popsal Mikeška.

Po vypjaté diskuzi se zástupci všech stran shodli, že je nutné pomocí geologického průzkumu určit, kde problém vzniká. „Necháme udělat odborný posudek. Příčin problému bude zřejmě více, ale situaci musí řešit také město, kterému pozemky kolem domu patří,“ je přesvědčený předseda společenstva vlastníků domu František Vondrák.

Podle něj by problém mohla vyřešit jímka, do které by byla sváděna dešťová voda z okolí domu. Odborný posudek by obyvatelé domu podle Vondráka mohli mít k dispozici do čtrnácti dní.