„Ještě jsme se žněmi nezačali. Vyjedeme na ozimý ječmen ve čtvrtek či v pátek, pokud nám to ovšem déšť nezarazí,“ informovala v pondělí Deník předsedkyně Zemědělské společnosti Zhoř Jana Lokvencová.

„Jak bude sklizeň vypadat, to vám nikdo neřekne. Deště mohou úrodu ještě pěkně zdecimovat. Nic nám nepolehlo, vyhnuly se nám záplavy, tak by úroda mohla být přijatelná,“ dodala předsedkyně Lokvencová.

Voda a vlhko ničí zrna v klasech

„Varianta mokrých žní by byla pro letošní ceny hodně špatná a kvalita hlavně potravinářských obilnin by vzala dost za své. Chce to pěkné počasí, aby obilí proschlo a nezačalo podhnívat,“ přiblížil ředitel Krajské agrární komory Vlastimil Vaněk.

Podle ředitele Krajské agentury pro zemědělství a venkov Jana Štefky sklizeň na Vysočině ještě nezačala, až na Třebíčsko a Brodsko.
Na Třebíčsku sklidili prvních 40 hektarů ozimého ječmene s menším výnosem 3,8 tuny po hektaru.

Na Havlíčkobrodsku měli z malé plochy ozimého ječmene výnos čtyři tuny. „Říkali, že to není žádná sláva, ale kvalita je celkem dobrá, pokud porosty zůstaly zdravé. Zrna by měla být pěkně nalitá. Problém bude, pokud deště potrvají do srpna,“ obává se ředitel Štefka.

Nejdřív sklidí ozimý  ječmen, pak řepku

Kombajnisté Zemědělského družstva Telč se chystají do polí koncem týdne na ozimý ječmen. Pak přijde na řadu řepka. „Nerad bych byl špatným prorokem, ale nezažil jsem, aby do obilí šest týdnů pršelo. Na pšenicích by nemusela být moc zhoršená kvalita. Hůř na tom byla jižní Morava, tam jim pršelo do zralého obilí,“ připomněl agronom z Telče Jiří Souček.

Zemědělci sami nemají o úrodě jasno. „Dopředu nic neřeknu, zeptejte se, až vjedeme do polí,“ naznačila předsedkyně ze Zhoře.
„Prognózy se nedají dělat, bouřky přicházejí denně. Pozemky jsou nacucané vláhou, technika bude mít problémy. Ječmeny jsou zralé, ale vlhkost brání je sklízet,“ shrnul Jan Štefka.