Po roce se do lavic opět vrátili všichni studenti a v ten samý den psali maturanti první didaktický test. Podle ředitele gymnázia v Havlíčkově Brodě Hynka Bouchala se učitelé snaží vrátit studenty co nejdřív k normálu. „Souběh maturit a návrat studentů do škol je problém z hlediska organizace, ale lze to zvládnout. Studenti maturitních ročníků psali ráno test z matematiky, odpoledne z angličtiny. Rok nebyli ve škole. Naštěstí mají určité úlevy. Nemusí maturovat ústně z češtiny a angličtiny. Na písemný test mají víc času než obvykle,“ vysvětlil. Maturanti se testovali antigenním testem na covid minulý týden, ostatní studenti první hodinu ve třídě.

V gymnáziu maturuje necelá stovka studentů. Ostatních 400 se snažili pedagogové vrátit do reality adaptačními aktivitami. Jak upřesnil ředitel Bouchal, odpadlo studentům odpolední vyučování. První hodinu dostali možnost o svých pocitech mluvit s učitelem nebo psychologem. „První týden nebudeme studenty známkovat vůbec. Další týden jen umírněně,“ vysvětlil ředitel a dodal: „Všechno je pro ně lepší než distanční výuka.“

Zámek Světlá nad Sázavou získal zvláštní cenu ankety Zlatá jeřabina
Zámek Světlá nad Sázavou získal zvláštní cenu ankety Zlatá jeřabina

Podle Jiřího Cočeva ředitele Střední školy gastronomické Adolfa Kolpinga ve Žďáře nad Sázavou označit skloubení maturity a návrat studentů do škol za problém je společenský mýtus. „Studenti se vracejí do lavic a je to nádhera. Kdo v tom vidí problémy, měl by zvážit, jestli chce ve školství dál pracovat. Normálně se maturuje, normálně se učí, žádné senzace se nekonají,“ prohlásil rezolutně.

Zvládnout návrat studentů zpátky do školy a maturitní testy se musela i Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola Žďár nad Sázavou. Jak popsala ředitelka Marie Vystrčilová, od pondělí probíhala ve škole již běžná prezenční výuka, každá třída se učila jen pět hodin, kvůli maturitním testům. V úterý 25. května začne vyučování ve třídách od třetí vyučovací hodiny. Další dny je už běžná výuka dle rozvrhu. Žáci budou jednou v týdnu testováni.

Zpátky do škol
Obnoví se výuka na středních školách, dosud mohou studenti docházet jen na praktickou výuku. Návrat se týká asi 390 tisíc studentů středních odborných škol a vyšších ročníků gymnázií. Výuka nebude rotační. Zakryté dýchací cesty po celou dobu výuky jsou podmínkou. Pravidelné testy rovněž Do škol se mohou vrátit i vysokoškoláci, mnohde je to ale pouze teoreticky, protože na vysokých školách už končí semestr a začíná zkouškové období. Běžný provoz začne v základních uměleckých školách. Ve skupině více než 10 dětí je podmínkou test. Uznává se i ten ze školy.
Zdroj: Ministerstvo školství

Je to šrumec. Tak zhodnotila situaci v třebíčském gymnáziu ředitelka Alice Burešová. Jak zpřesnila, je možné obě věci zvládnout, ovšem s maximálním nasazením. „Máme dost pedagogů. Tak jsme si úkoly rozdělili. Maturantů je 120. V pondělí psali dopoledne test z matematiky. Ostatní mají běžné vyučovací hodiny,“ vysvětlila.

I podle ředitele Romana Vítů z Manažerské akademie střední odborné školy s.r.o Jihlava lze maturity i návrat studentů najednou zvládnout. „V pondělí ráno psal test z matiky jeden člověk. Odpoledne angličtinu už 32 studentů, takže jsme je rozdělili do tříd. Učí se normálně, ale ostatní studenti šli v pondělí o tři hodiny dřív domů a v úterý přijdou o tři hodiny déle,“ konstatoval. Jak dodal, komplikací je nutné testování studentů i pedagogů.

Ročně v České republice zbytečně při traktorovém sečení umírá asi 60 tisíc srnčat.
Zvířata z Brodska už nebudou umírat pod noži sekaček. Pomoci má dron

Podle předsedy Unie školských asociací Jiřího Zajíčka musí část výuky po návratu středoškoláků 24. května zřejmě odpadnout, protože zároveň začnou didaktické testy maturitních zkoušek. „Žáky jsme k prezenční výuce chtěli dostat co možná nejdřív, ale to načasování mi přijde poměrně dost nešťastné,“ řekl a dodal, zda by nebylo lepší pokračovat ještě několik dnů v distanční výuce.