Na nedělní odpoledne se 
v obchodním centru City Park chystá hrníčkový veletrh, který podpoří malou Elišku s dětskou mozkovou obrnou. Sbírku hrníčků od nejrůznějších osobností má na svědomí mladá aktivní maminka dvou dětí Naďa Švihálková.

„Inspirovali jsme se loňským šátkovým veletrhem, který rovněž pomohl dobré věci. Proto jsme začali přemýšlet, že něco takového rovněž uskutečníme. Nápadů jsme měli celou řadu, napadlo nás prodávat ručně vyráběná trička, ale shodli jsme se na hrníčcích," popsala prvotní ideu jedna 
z organizátorek Naďa Švihálková, která je členkou jihlavských Dobrotet.

PRVNÍ Z POLNÉ

Hrnky jsou podle ní univerzální, protože je člověk potřebuje pořád. „Všichni je používají, všichni je rozbíjí 
a potřebují dokoupit nové," doplnila Švihálková.

Se sbíráním hrnků začaly mladé aktivní maminky už během února. Úplně první mají z polenské premiéry Zločinu v Polné, kde se na ně podepsali protagonisté. Lidé si tak například budou moci odnést hrneček s podpisem režiséra Viktora Polesného a dalších.

„Známé osobnosti jsme oslovovali e-mailem nebo telefonicky. Dále jsem měli domluvenou spolupráci například s jihlavským klubem Soul nebo s DKO, která spočívala v tom, že jsme jim nechali čisté hrnky a fixy, takže se vystupující na ty hrnky podepsali," doplnila Švihálková.

Asi nejcennější hrnek je od Karla Gotta, který poslal vlastnoručně namalovaný hrnek. „Ten budeme společně s dalšími asi pěti hrnky dražit. Uvidíme, jak se zadaří. Do dražby půjde také kousek od rychlobruslařky Martiny Sáblíkové," vyjmenovala mladá maminka.

Základní cena většiny darovaných kousků bude dvacet korun, nejvyšší částkou je hrnek za pět stovek. Dále mají ve sbírce asi pěti stovek hrníčku několik vlastnoručně vyrobených kousků z keramické dílny
v Maříži. „Hodně hrníčků darovala například Česká televize, nebo když tu vystupoval Zdeněk Svěrák, tak jsem si to domluvila s jejich managementem a také jsem si nechala hrnky podepsat," vysvětlila způsob získávání cenných výrobků na prodej Švihálková. Teď už jenom záleží na tom, jak se prodej uchytí.

DĚTSKÝ DEN POMŮŽE

Zájemci si mohou přijít nakoupit hrnky nejen od známých osobností už tuto neděli 5. června do jihlavského City Parku. Uskuteční se tam dětský den. Hrníčky se budou prodávat mezi dvanáctou a šestnáctou hodinou odpoledne, dětský den s programem začíná ve 
14 hodin. „Těšit se můžete na vystoupení tanečního klubu Hotch Potch, folklorního souboru Pramínek 
a Šípek Jihlava a své zájmové útvary představí také Dům dětí a mládeže Jihlava," zveřejnila část programu nedělního odpoledne 
v obchodním centru organizátorka veletrhu. Děti se mohou těšit i na tvořivé dílny a malování na obličej. Pro každé dítě je nachystán malý dáreček. Odpolednem provede moderátor Fugas.