„Byl jsem naprosto vyděšený, s kamarádem, který tam bydlí, jsme provolali půl večera. Už během té doby jsme přemýšleli, jak případně pomoct. A tohle napadlo mě asi tak rychle, jako začalo bouřit,“ řekl Homola.

Jelikož je civilním povoláním řidič, mívá auto často k dispozici. Využil situace a během několika hodin domluvil sběrné místo na jihlavském náměstí. „ Po zveřejnění se lidi chtěli zapojit tak moc, že z původně plánované jedné dodávky se nakonec staly tři. A kdyby ani to nestačilo, je k dispozici i náklaďák,“ přidal Homola.

Konvoj, který Homola zorganizoval, bude už v pátek odpoledne mířit z Jihlavy do Třebíče a následně až do Moravské Nové Vsi. Ta spolu s Hruškami, Tvrdonicemi, Lužicemi a Mikulčicemi patří mezi nejvíce zasažené obce. I přesto, že se dobrovolníkům a dodávkám pomoci vlastně zakazuje vstup, Homolovi se povedlo vyjednat výjimku.

„Zkontaktovali jsme se přímo s jednotlivými složkami IZS. Budeme mít speciální označení, takže by nám policie měla umožnit dojezd až na místo. Tam si od nás materiál přeberou, a sami pak určí, kam bude potřeba rozdělit,“ dodal řidič, kterému přátelé přezdívají Mikeš. Chce přivézt především balenou vodu, deky, staré spacáky, nebo toaletní papír.

Ředitel hodonínské nemocnice Antonín Tesařík.
Ředitel hodonínské nemocnice: Tolik krve na jednom místě jsem nikdy neviděl

Dům, kde Homolův kamarád bydlí během tornáda neutrpěl zásadní škody. Mezi ostatními z Moravské Nové Vsi je ale spíše ojedinělý. „Domy o dvě ulice dál to prý doslova smetlo z mapy. Ti lidi prostě potřebují pomoct, a kdo mě zná, tak ví, že když můžu, pomůžu rád,“ zakončil Pavel Homola.

Snaha ulehčit kamarádovi byla jedním z důvodů, proč se k němu přidal Jakub Mastík. Ten se dlouho snažil dát dohromady pomocnou akci po vlastní ose. „Mám dvě malé děti. Ale hlavně kamaráda na Břeclavsku. Představa, že by něco takového stalo u nás mě naprosto děsí. Chci, aby lidi tam věděli, že tu pro ně jsme a chystáme se pomoct. Že v tom nejsou sami,“ přidal Mastík.

I jeho příspěvek vzbudil obrovskou vlnu podpůrných reakcí. Problém ale nastal s příjmem jednotlivých věcí. „Sesypala se na mě spousta skvělých lidí, kteří by chtěli pomoct. Nedají všechny ty věci dohromady, takže mezitím jsem se rozhodl připojit se k něčemu už existujícímu,“ dodal Mastík.

Mastík se kromě společné akce s Homolou podílí na akci benešovských hasičů. „Ti měli v plánu vyjet v sobotu zhruba. Já tak udělám další sběrné místo v Lukách nad Jihlavou, a připojím se k nim s tím, co lidé dovezou,“ sdělil.

Kamarád Jakuba Mastíka takové štěstí neměl. Přišel o domovní okna, a jeden z domácích automobilů. „Posílal mi fotky krup o velikosti pingpongových míčků. Ty mu v uvozovkách jenom rozstřílely okna, a zničily auto. Naštěstí měli ještě jedno,“ ulevil si Mastík.

Jakmile určí krizový štáb všechny věci, které by mohli lidé v zasažených obcích využít, plánuje vyrazit znovu. „Mluvil jsem s mnoha lidmi a všem nabídl služby svoje a svojí firmy. Nevadí nám tam jezdit opakovaně, nebráníme se ani sběru potřebných věcí z jiných míst v kraji,“ přidal Jakub Mastík.