Telčský zámek pro letošní sezonu připravil dvě novinky. Návštěvníci se mohou těšit na výstavu obrazů malířky Míly Doležalové a nově má být veřejnosti zpřístupněno i podzemí. „Chceme udělat prohlídky sklepů a chodeb pod zámkem, pravděpodobně s průvodcem. Rádi bychom tuto trasu otevřeli do června. Možná tam vznikne i expozice fotografií 
z natáčení, která se uskutečnila na telčském zámku," zmínil kastelán zámku Telč Bohumil Norek.

Ani letos nebudou v jedné 
z nejnavštěvovanějších památek na Vysočině, zapsané na seznamu UNESCO, chybět oblíbené noční a kostýmované prohlídky. „Ty přijdou ale až v průběhu sezony. Bývají od července do srpna," řekl Norek.

Památkáři chtějí získat 
z Evropské unie dotaci na opravu zámku v Telči, a to 
v řádu až tři sta milionů korun. Pokud se grand podaří získat, má v budově vzniknout například nové infocentrum 
a v parku přírodní amfiteátr.

Zástupci Teče doufají, že 
letošní turistická sezona se 
ve městě vydaří. „I vzhledem 
k tomu, co se děje ve světě, očekáváme více turistů. Nově jim budeme moci ve městě nabídnout i letní bruslení," řekl starosta Telče Roman Fabeš. Nová expozice by měla vzniknout i ve věži kostela svatého Ducha, jehož střechu čeká rekonstrukce.

Na letošní sezonu se připravuje také hrad Roštejn. Žádné velké novinky ale nechystá, protože i tam se sepisuje žádost o dotaci na obnovu a tvorbu nových expozic. „Rádi bychom udělali trasy více interaktivní a zrestaurovali staré předměty," uvedla nová kastelánka Roštejna Kateřina Rozinková. Dodala, že se návštěvníci nemusí bát, že by přišli o tradiční veselí na hradě, jako jsou hrané prohlídky, šermířská vystoupení či koncerty.

I zámek v Brtnici chystá na Velikonoce prohlídky. Jejich časy budou zveřejněny na webových stránkách zámku.

IVANA HOLZBAUEROVÁ