Jaká zvířata mohou pomáhat uzdravujícím se pacientům?
Při terapiích pomáhají jak drobná zvířata, tak koně. Do našeho zařízení docházejí například psi na canisterapii na geriatrické anebo chronické oddělení. Probíhá přímý kontakt člověka a zvířete. V našem zařízení již patnáctým rokem funguje zookoutek. Tam se v současné době pracuje s pěti zvířaty třemi koňmi a dvěma pony. Dříve jsme měli i lamy.

Jak vypadá léčebná terapie v praxi?
Zvířata jsou zařazována do každodenních programů jednotlivých oddělení. Pacienti vnímají koně velmi pozitivně, navštěvují terapii téměř za každého počasí. Koně jim zlepšují náladu, pomáhají překonat stres, úzkost, vnáší jim do života řád. Pacienti se dále účastní vlastního hiporehabilitačního ježdění na koni. Kůň je od přírody zvídavé zvíře a pomáhá bázlivým pacientům svým postojem, aby se zapojili do činnosti. Zooterapie probíhá také s domácími zvířaty, jako jsou koza, ovce, králík, morče.

Na která oddělení zvířata nesmí?
V zařízení nemají drobná zvířata nějaký přímý zákaz. Kůň ale zůstává ve svém prostředí a pacienti navštěvují stáje a jejich okolí, kde probíhá program.

V čem konkrétně zvířata pomáhají?
Zvířata pomáhají už svojí přítomností. Tím, že se na ně díváme, relaxujeme, snažíme se zvířeti přiblížit, sledujeme jeho reakce. Zvíře nám dává pocit svobody, jistoty.

Co sledujete při terapii a na co se zaměřujete?
V prvé řadě je to kontakt, odbourání strachu, vytvoření pozitivních vzorců chování u zvířete, kreativní činnost. Ve skupině pracujeme na sociálních vazbách, odpovědnosti za zvíře i druhého pacienta či na rozvoji komunikačních dovedností. Při jízdě na koni pracujeme s balanční plochou hřbetu koně, s impulsy, které vnímá pacient skrz hřbet koně. Pohled ze hřbetu koně je silný zážitek, na který můžeme navázat v dalších úkolech, ať už je to cvičení, nebo hry.

Kolik léčebná terapie stojí?
V rámci Psychiatrické nemocnice Jihlava mají pacienti i ambulantní klienti terapii bezplatnou. V soukromém sektoru stojí průměrně jednotka půlhodina a hodina 250 až 300 korun. Záleží na složitosti onemocnění. Například potřebuje-li pacient více jištění při jízdě, znamená to zapojení dvou a více lidí z personálu a vodiče koně. Tito pomocníci jsou nezbytní pro zajištění bezpečného provozu vlastní činnosti.

Kde všude se uplatňuje tato terapie? Jaké jsou druhy?
V zařízení Psychiatrické nemocnice Jihlava dochází na terapii pacienti ve věkovém rozmezí 18 až 80 let. Obecně činnost hipoterapie a hiporehabilitace pomáhá všude tam, kde si ji mohou finančně dovolit. Obecně jsou to v České republice tři psychiatrické nemocnice, některá ústavy sociální péče a dětské domovy se školou.

Co na to říkají odpůrci zvířecích terapií?
Tak především bych chtěla zdůraznit, že bez dodržování zákonů a řádů se v terapii neobejdeme. Vždy je dbáno na prvořadou pohodu zvířat. Nelze pracovat s unaveným a naštvaným koněm. Za celou dobu naší existence jsme neměli s ochránci zvířat žádný problém.

Rozvíjí se tento trend na Vysočině?
V Kraji Vysočina pracují čtyři zařízení a například v sousedním Jihomoravském kraji taktéž čtyři zařízení. Z toho dvě jsou nová.

INGRID BALCÁRKOVÁ